rimmens kokken rimdesign

Klaret smør – rigeligt smør.

“Rigeligt smør” – er et kendt udsagn fra to lige så kendte kokke – Brødrene Price.  Det med at stege i smør, har jeg dog gennem mange år undgået.
Vi blev jo fedtforskrækket i nullerne.   Og det virkede så gammeldags. Min søde svigermor stegte nemlig altid i rigtig smør. Og lugten sad i tøjet, når vi havde været på besøg.
Men tiderne skifter.  I min søgen efter mere naturlige råvarer, der dukkede det med smørret op igen. De sunde olier er bestemt fortsat en fast del i køkkenet. Der hvor de nogle gange kommer til kort, det er omkring stegepunktet, Så er det bedre at indtage den rene olie på salater mm.

Klaret smør dukkede op:

Derfor har jeg været i gang med at undersøge, hvad jeg så kan bruge, og “klaret smør” dukkede op. Ved høj temperatur er smør heller ikke godt at stege i, hvilket jeg flere gange har oplevet ved selvsyn. Det brænder faktisk lynhurtigt på. Forklaringen fandt jeg her på Kvalimad.dk  .

Kort fortalt er det fordi, der i smørret findes en række mælkeproteiner, som brænder på allerede ved lav temperatur. Og det viser sig så, at ved at lave “klaret smør”, fjernes disse mælkeproteiner nemt. I min søgen efter metoder til det, har jeg set flere forskellige måder at gøre det på. Kvalimad.dk angiver den metode du får her.

Det er som sagt super enkelt:

Smelt noget smør langsomt.
Hæld det i en høj slank glasbeholder. Lad det stå et øjeblik og dele sig.
Skrab skummet på toppen af og kasser det.
Tag fedtet op med en sovseske og gem det i en skoldet beholder.
Smid bundfaldet ud. 

Smørret vil selvfølgelig stivne. Jeg bruger en kniv ned i glasset og får på den måde “skåret” den passende mængde fri.

Nu spørger du så – virker det?  – altså at det er lettere at stege i, uden det brænder på – og svaret er slet og ret – JA.

God fornøjelse

Skaer smoerret i stykker
Smoerret smeltes

Skriv en kommentar